Video: Bliv klædt på til at undervise i en dansk kontekst
Eksamen, evaluering, karaktersystem og undervisningskultur på universitetet. Som international nyansat kan det være en udfordring at skulle undervise i en dansk kontekst. Onlinekurset ’Teaching@AU’, der kan gennemføres i eget tempo, gør nyansatte kolleger klogere på struktur, kultur og regler i det danske uddannelsessystem.
Der er mange nye forhold at sætte sig ind i, når man som underviser kommer til et universitet i et andet land. CED udbyder derfor onlinekurset ’Teaching@AU’, der giver internationale undervisere baggrundsviden til at kunne undervise i en dansk kontekst og specifikt på Aarhus Universitet.
Kursusleder og lektor ved CED Sarah Robinson fortæller om de udfordringer, udenlandske undervisere kan stå med:
”Internationalt ansatte kommer til AU med en undervisningserfaring fra andre lande og andre kulturer. Men det er svært for dem at få en forståelse for det danske undervisningssystem, regler, lovgivning og krav uden at bruge rigtig meget tid på at spørge eller forsøge at finde frem til steder, hvor man kan finde svar.”
En platform til fundamental viden om det danske undervisningssystem
I ’Teaching@AU’ får man viden om den danske undervisningskultur, hvordan det danske undervisningssystem er bygget op, og hvilke rammer og regler der er for studieordninger, prøveformer, karaktergivning og eksterne censorer.
Ideen til kurset opstod på baggrund af et ønske om at klæde de internationale undervisere bedre på til at undervise på AU. Men indholdet kan også være nyttigt for undervisere fra Danmark, fortæller Sarah Robinson:
”Målgruppen er hovedsageligt undervisere, som har en anden baggrund end den danske. Men det kan også være relevant for danske undervisere, som ikke har undervist før eller underviser for første gang på universitetsniveau.”
’Teaching@AU’ er tænkt som en introduktion til det danske undervisningssystem – ikke som et kursus i, hvordan man underviser. Målet med kurset er at skabe en platform, hvor kursisterne kan finde samlet information om det danske undervisningssystem, når der opstår spørgsmål:
”Det er ikke meningen, at kursisterne skal huske alt det, de læser. Men snarere at de efter kurset kan finde frem til de svar, de har brug for, eksempelvis gennem links til nyttige hjemmesider, når de er i tvivl om rammer og regler for alt, hvad der drejer sig om undervisning i en dansk kontekst,” fortæller Sarah Robinson.
Fleksibelt format til forskellige behov
Temaerne i ’Teaching@AU’-kurset er valgt, så man kommer rundt om de vigtigste emner, der er relevante for nye, internationale undervisere. Kurset er bygget op over fem temaer:
- Det danske uddannelsessystems baggrund og struktur
- Regler og regulativer
- Eksamen og evaluering
- Karaktersystemet
- Undervisningskultur
Kurset er blevet til i samarbejde med uddannelsesledere fra forskellige fag og fakulteter på AU. Uddannelseslederne har bidraget til at udpege, hvad der var relevant og nyttigt for fremtidige kursister, blandt andet at kurset skulle være online og self-paced:
”Det giver en tidsmæssig fleksibilitet for deltagerne. Ved at gøre kurset til et online tilbud, som kan gennemføres i eget tempo og efter behov, håber vi på at imødekomme forskellige behov og tidsrammer for de internationale undervisere,” fortæller Sarah Robinson.
Vil du vide mere om ’Teaching@AU’?
Kurset ’Teaching@AU’ foregår online i Brightspace, og du kan besøge det, når du har lyst. Det tager omkring 3-5 timer at gennemgå kurset. Ved tilfredsstillende gennemførelse af kurset får man udstedt et kursusbevis.
Du kan finde mere information om ’Teaching@AU’ og tilgå kurset her.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Sarah Robinson på srobin@au.dk eller på +45 24 85 08 18.
Et introduktionskursus i hvordan man underviser
Mens ’Teaching@AU’ er tænkt som en generel introduktion til det danske undervisningssystem tilbyder CED også kurser i, hvordan man underviser. En af disse er blandt andet kurset ’Introduction to Teaching and Learning’ (InTel), der er et basismodul i universitetspædagogik.
InTel introducerer bredt til undervisning og læring, blandt andet til centrale begreber og metoder som alignment, educational IT, læringsmål, eksamen og evaluering. Læs mere om InTeL og tilmeld dig her.