Centre for Educational Development ved Aarhus Universitet (CED) er ansvarlig for kurset i universitetspædagogik (universitetspædagogikum) for ansatte på Aarhus Universitet.
Kurset henvender sig primært til adjunkter/ forskere og studieadjunkter på vej til at kvalificere sig til/ søge lektorat i overensstemmelse med bekendtgørelse om stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter. Herudover kan kurset tilbydes øvrige ansatte på vej til at kvalificere sig til et lektorat, og som institutterne finder relevante at tilbyde kurset set i lyset af deres undervisningsopgaver og/eller karriereforløb.
Det overordnede formål med kurset er at bidrage til professionaliseringen og kvaliteten af undervisningen gennem udvikling af deltagerens praktiske undervisningskompetencer samt udvikling af en forskningsbaseret tilgang til undervisning.
Kurset er tilrettelagt, så det afspejler kompetenceniveauet svarende til niveau 2 i danske universiteters fælles rammeværk for meritering af universitetspædagogiske kompetencer.
Yderligere information her: Dansk ramme for meritering af universitetspædagogiske kompetencer
Målet er at deltagerne efter at have deltaget i adjunktkurset kan:
Kurset er tilrettelagt således, at kursusaktiviteterne i et vist omfang direkte kan støtte den undervisning, som deltagerne er involveret i gennem bl.a. støtte til planlægning af undervisningen og støtte til implementering af eksperimenter med undervisningsformer samt produktion af (digitalt) undervisningsmateriale mv.
Det er en central del af kurset at deltagerne løbende arbejder med udarbejdelsen af egen læringsportfolio, som kan danne grundlag for udformningen af egen undervisningsportfolio til brug ved ansøgning af videnskabelige stillinger jf. Universitetets retningslinjer om undervisningsportfolio (læs mere her).
Det samlede kursus afvikles som fire moduler:
Modulet afvikles som et 3 dages internat.
Indholdsmæssigt er fokus på:
Arbejdsmæssigt svarer modulet til ca. 50 timer. Modulet gennemføres i blended learning format og man skal påregne 25-30 timers arbejde forud for internatet.
Modulet gennemføres fakultetsvis og indholdet vil være en smule forskellig under hensyntagen til forskellige Educational IT strategier på fakulteterne.
Indholdsmæssigt fokuserer modulet på:
Arbejdsmæssigt svarer modulet til 25 timer. Modulet gennemføres som blended learning format på HEALTH, BSS og ARTS og som ren fjernundervisning på NAT og TECH.
Ét af 3 spor skal følges: Forelæsning, holdundervisning eller vejledning.
Alle spor har følgende format:
Indholdsmæssigt fokuserer sporet om forelæsning bl.a. på:
Indholdsmæssigt fokuserer sporet om holdundervisning bl.a. på:
Indholdsmæssigt fokuserer sporet om vejledning bl.a. på:
Arbejdsmæssigt svarer et modul 3 til ca. 45 timer fordelt med 20 timer til forberedelse og deltagelse i kursusdagene og ca. 25 timer til formulering og afprøvning af eget projekt.
Modulet afvikles fakultetsvis og programmet vil være forskelligt fra fakultet til fakultet. Fælles er dog, at deltagerne får lejlighed til at fremlægge nogle af deres erfaringer, indsigter og produkter fra Universitetspædagogikum for en inviteret gruppe af vejledere, kollegaer og undervisningsledere fra eget fakultet.
Fokus på afslutningsdagen er:
Arbejdsmæssigt svarer modul 4 til 30 timer.
Kurset henvender sig primært til adjunkter/ forskere og studieadjunkter på vej til at kvalificere sig til/ søge lektorat i overensstemmelse med bekendtgørelse om stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter. Herudover kan kurset tilbydes øvrige ansatte på vej til at kvalificere sig til et lektorat, og som institutterne finder relevante at tilbyde kurset set i lyset af deres undervisningsopgaver og/eller karriereforløb.
Deltagerne bør have undervisning i et vist omfang i det semester de skal på kursus i, da en væsentlig del af kurset består i 1) at drøfte planlægning af undervisningsforløb med afsæt i den undervisning, deltagerne er involverede i/har ansvaret for, og 2) afprøve forskellige ændringer i den aktuelle undervisning.
Det er hensigtsmæssigt, at deltagerne har erfaring med undervisningsplanlægning før deltagelse i kurset.
Det er en forudsætning for deltagelse i Universitetspædagogikum at deltageren er tilknyttet en vejleder.
Supervision og vejledning fra adjunktvejleder indgår som en del af et adjunktur, herunder den sideløbende deltagelse i universitetspædagogikum. Omfang, form og overordnet indhold for adjunktvejleders rolle besluttes lokalt på fakultetet eller instituttet. Kontakt venligst eget fakultet eller institut for eventuel nærmere afklaring.
Kursets omfang svarer til i alt cirka 150 timers arbejde og der skal påregnes forberedelse til hvert enkelt kursusmodul.
Læs mere om modulerne under 'De 4 kursusmoduler'.
For at kurset kan betragtes som gennemført og kursusbevis kan udstedes skal følgende være opfyldt:
Modul 1: 3 dages internat som afholdes på eksternt konferencested. Det forventes at alle deltagere deltager fra start til slut og overnatter på kursusstedet.
Modul 2, 3 og 4: Campus Aarhus
Kurset er gratis og forudsætter ansættelse på Aarhus Universitet.
For at komme i betragtning til en plads på kurset skal man henvende sig til sin egen personaleleder med henblik på nærmere aftale omkring kursusdeltagelse. Det pågældende institut/ center indstiller deltagere via fakultetet.
Hvert af fakulteterne på AU har et begrænset antal pladser på kurset, og det er fakulteterne selv, der står for en prioritering af hvilke deltagere, som kan tilbydes plads på kurset.
Deltagerne vil via mail modtage bekræftelsesbrev, når processen omkring godkendelse og prioritering af de indstillede deltagere er afsluttet.
I efteråret afholdes kurset på engelsk for både dansk- og engelsktalende deltagere. Alt kursusmateriale vil være på engelsk, herunder kursussiden i Brightspace, tekster etc. Deltagerne skal desuden uploade opgaver, feedback etc. på engelsk.
I foråret afholdes kurset på dansk. Kursusmaterialet vil være på engelsk (tekster, kursusside i Brightspace etc.) Opgaver kan afleveres på dansk eller engelsk, men undervisningen foregår på dansk.