Er du underviser, instruktor eller mentor, og underviser du førsteårsstuderende? Så er denne workshop om, hvordan du styrker de studerendes læringskompetence, noget for dig.
Workshoppens primære formål er at give dig en række dialogværktøjer til at støtte nye studerendes overgang til universitetet og udvikling af faglige studiekompetencer. Til workshoppen lærer du, hvordan du kan støtte de studerende i at håndtere og nedbryde faglige flaskehalse – altså faglige problemstillinger, der spænder ben for videre udvikling.
Studiefaglige refleksionsrum handler med andre ord om at hjælpe nye studerende til at forstå hvad der er udfordrende på studiet, hvorfor det er udfordrende, og hvordan det kan løses – aktuelt og fremtidigt.
Efter endt kursus vil deltagerne have opnået:
Efter endt kursus vil deltagerne være i stand til:
På workshoppen bliver undervisere, studenterundervisere og mentorer klædt på til at afholde de studiefaglige møder med det hold, de underviser på. Vi anbefaler, at undervisere og studenterundervisere deltager sammen.
I de studiefaglige møder arbejdes der ud fra tre faser. Disse danner udgangspunkt for workshoppen:
Workshoppen er en del af projektet 'Studiefaglige refleksionsrum’.
Projektet ’Studiefaglige refleksionsrum er rettet mod studerende på 1. år og søger at øge nye studerendes faglige studiekompetencer og deres trivsel på studiet gennem et fagnært og uddannelsesspecifikt fokus. Der fokuseres på: Hvad der er svært på studiet, hvorfor det er svært, og hvordan det kan løses – aktuelt og fremtidigt. Hvad der er svært, kan have både generel og fagspecifik karakter.
Over semesteret faciliteres en række møder, hvor mentorer/instruktorer og studerende deltager. Til møderne arbejdes der med udvalgte studiefaglige udfordringer, samt studie- og læringsstrategier og –teknikker.
Møderne tilrettelægges lokalt i et samarbejde mellem underviser, mentorer/instruktorer og studerende. Udover at deltage i tilrettelæggelsen af de studiefaglige møder, skal underviserne også sørge for, at der skabes synergi mellem de studiefaglige møder og den ordinære undervisning – eksempelvis ved at inddrage viden fra møderne i undervisningen.
Til denne indledende workshop deltager undervisere, studenterundervisere og mentorer. Her drøftes formatet og den faglige forankring/toning. På workshoppen præsenterer CED ligeledes materialer og digitale ressourcer, som de studiefaglige møder kan tage udgangspunkt i, og som tilbyder inspiration til at løse/forny tilgangen til problemstillingerne.