Aarhus Universitets segl

Facilitering af studiefaglige refleksionsrum – styrk de studerendes læringskompetencer

Formål

Er du underviser, instruktor eller mentor, og underviser du førsteårsstuderende? Så er denne workshop om, hvordan du styrker de studerendes læringskompetence, noget for dig. 

Workshoppens primære formål er at give dig en række dialogværktøjer til at støtte nye studerendes overgang til universitetet og udvikling af faglige studiekompetencer. Til workshoppen lærer du, hvordan du kan støtte de studerende i at håndtere og nedbryde faglige flaskehalse – altså faglige problemstillinger, der spænder ben for videre udvikling. 

Studiefaglige refleksionsrum handler med andre ord om at hjælpe nye studerende til at forstå hvadder er udfordrende på studiet, hvorfordet er udfordrende, og hvordandet kan løses – aktuelt og fremtidigt. 

Læringsmål

Efter endt kursus vil deltagerne have opnået:

  • Viden om overgange og faglige flaskehalse.
  • Viden om facilitering af samtaler om studiekompetencer og trivsel.

Efter endt kursus vil deltagerne være i stand til:

  • At tilrettelægge studiefaglige møder og facilitere en dialog med og mellem de nye studerende om de særlige faglige problemstillinger, der er aktuelle på netop dit kursus/din uddannelse.
  • Reflekter over egen rolle som akademisk rollemodel i mødet med nye studerende. 

Indhold

På workshoppen bliver undervisere, studenterundervisere og mentorer klædt på til at afholde de studiefaglige møder med det hold, de underviser på. Vi anbefaler, at undervisere og studenterundervisere deltager sammen. 

I de studiefaglige møder arbejdes der ud fra tre faser. Disse danner udgangspunkt for workshoppen: 

  1. Identificering af ”faglige flaskehalse” – hvor møder de studerende udfordringer med deres studier? (Input fra både underviser, instruktorer, mentorer og de studerende selv) 
  2. Refleksion over håndtering af den faglige flaskehals – hvordan plejer de studerende hver især at håndtere den studiefaglige udfordring? (refleksion både individuelt og fælles) 
  3. Fornyelse af egen tilgang med inspiration fra medstuderende, akademisk rollemodeller og AU Studypedia. 

Supplerende info

Workshoppen er en del af projektet 'Studiefaglige refleksionsrum’. 

Projektet ’Studiefaglige refleksionsrum er rettet mod studerende på 1. år og søger at øge nye studerendes faglige studiekompetencer og deres trivsel på studiet gennem et fagnært og uddannelsesspecifikt fokus. Der fokuseres på: Hvadder er svært på studiet, hvorfordet er svært, og hvordandet kan løses – aktuelt og fremtidigt. Hvad der er svært, kan have både generel og fagspecifik karakter. 

Over semesteret faciliteres en række møder, hvor mentorer/instruktorer og studerende deltager. Til møderne arbejdes der med udvalgte studiefaglige udfordringer, samt studie- og læringsstrategier og –teknikker. 

Møderne tilrettelægges lokalt i et samarbejde mellem underviser, mentorer/instruktorer og studerende. Udover at deltage i tilrettelæggelsen af de studiefaglige møder, skal underviserne også sørge for, at der skabes synergi mellem de studiefaglige møder og den ordinære undervisning – eksempelvis ved at inddrage viden fra møderne i undervisningen. 

Til denne indledende workshop deltager undervisere, studenterundervisere og mentorer. Her drøftes formatet og den faglige forankring/toning. På workshoppen præsenterer CED ligeledes materialer og digitale ressourcer, som de studiefaglige møder kan tage udgangspunkt i, og som tilbyder inspiration til at løse/forny tilgangen til problemstillingerne. 

Dato og tilmelding

Efterår 2025

  • 2. september 2025, kl. 13.30-16.30
    Bygning 1910, lokale 228
    Tilmeldingsfrist: 26. august
    Tilmeld dig her

Info

  • Målgruppe: Studenterundervisere, adjunkter, postdocs og senior VIP
  • Varighed: 3 timer
  • Format: Fysisk fremmøde
  • Medbring: Computer
  • Antal deltagere: Maks. 30
  • Sprog: Dansk (Kan også udbydes på engelsk ved behov
  • Vær særligt opmærksom på: Vi opfordrer til, at undervisere tilmelder sig sammen med deres studenterundervisere/mentorer – således at der skabes de bedst mulige forudsætninger for at arbejde fagnært til workshoppen, samt at skabe synergi mellem underviserens undervisning og studenterundervisernes/mentorernes undervisning. 

Kursusadministrator